Ontboezeming

Amsterdam

15 december 2016 Tekst: Anne Marieke Smelt-van der Vaart 

Worstelen én bovenkomen Ik kom aan bij De Stoomhal in Wormer, onderdeel van Rijksmonument Hollandia. Wat een prachtige plek! De omgeving waar "De Echte Ontmoeting" dit keer plaatsvindt, is al een inspiratiebron op zich.

Het is 15 december, het einde van het jaar nadert. Ik kom aan bij De Stoomhal in Wormer, onderdeel van Rijksmonument Hollandia. Wat een prachtige plek! De omgeving waar “De Echte Ontmoeting” dit keer plaatsvindt, is al een inspiratiebron op zich.

Na een hartelijke begroeting door Pieter van Stein, loop ik de zaal in en sta binnen een mum van tijd met een kop koffie in mijn hand te babbelen met verschillende voor mij onbekende mensen. “Netwerken”, zoals dat heet. Als je het koffie drinken noemt (net als Claudia), vind ik dit al een stuk minder spannend.

De locatie en tafelsetting dragen bij aan het gemakkelijk contact maken met elkaar. Als het programma officieel begint, moeten velen dan ook een geanimeerd gesprek onderbreken.

Na een kort welkom door Claudia, is de beurt aan de eerste VIP-gast Leon van der Flier, Visual Artist of ook wel conceptueel fotograaf. Als je hem al in een hokje kàn of wil stoppen… (dat doet hij zelf liever niet).  Zijn introductiefilm spat van het doek, met veel beelden, kleur en opzwepende muziek. Leon in zijn eigen woorden: authentiek, geboren creatieveling, als kind al een druk mannetje, denkend in beelden, luisteraar, verbinding willen maken, jouw échte eigen verhaal willen vertellen met zijn foto’s.

Een van zijn huidige fotoprojecten: “Luctor et Emergo”. Ik worstel en kom boven. De spreuk staat in het wapen van Zeeland, en we zien dan ook op het scherm 8 foto’s geïnspireerd op het Zeeuwse DNA, van mensen die allemaal hun eigen worsteling doormaken in het leven.

Heftige foto’s die bij mij veel oproepen. Over vechten en strijdbaarheid, over boosheid en verdriet, over gevangen zijn of niet jezelf kunnen zijn, de mond gesnoerd worden. Ieder zijn of haar eigen verhaal.

Dan nodigt Leon de tweede VIP-gast naar voren: Tof Thissen, algemeen directeur van UWV WERKbedrijf. Tof heeft van tevoren twee van de foto’s uitgekozen die hem aanspreken. Deze twee beelden worden onthuld op het podium, zodat we ze nog beter kunnen bekijken.

De eerste foto is van een jonge vrouw met een soort speer in haar hand. Het zal vast een visserswerktuig zijn, maar het ziet er gevaarlijk uit! Wat Tof in deze vrouw ziet: vastberadenheid, vastbeslotenheid en focus. Focus is niet iets wat je ‘even’ doet; hierin moet je volhouden en vastberaden zijn.

Het tweede beeld is van een vrouw met een kooi om haar hoofd, maar de deur van de kooi staat aan de voorkant open. Voor Tof symboliseert deze foto vrij denken. Iedereen wordt in de loop van zijn of haar leven in een soort ‘mal’ gegoten, door opvoeding, school, je omgeving, je ervaringen.

Hierdoor ontstaat een mindset die niet altijd effectief is: dan ga je bijvoorbeeld denken “niemand zit op mij te wachten”, of “ik ben te oud”. Deze belemmerende gedachten houden een mens tegen. Je denkt in beperkingen in plaats van in mogelijkheden. Wanneer je vanuit mogelijkheden gaat denken, dan blijf je, ondanks tegenslag of verlies, tóch vastberaden en gefocust.

Ook uit het publiek komen associaties op de kunst van Flier!

“Je bent zelf verantwoordelijk om de deur open te zetten”

“Out-of-the-box denken”

“Je eigen mindset is belangrijk”

Maar ook: “Het gezicht drukt wanhoop uit: wie hoort mij?” Hierop geeft Tof als reactie, dat de deur van de kooi openstaat: maak verbinding met de ander, maar zet óók zelf stappen! Blijf niet wachten tot de ander bij jou komt, maar pak zelf de regie.

Hierna gaat Tof nog wat meer in op zijn werk bij het UWV en de ontwikkelingen op dit moment. Gelukkig zijn er sinds 1 oktober jl. meer gelden vrijgekomen voor het UWV om meer persoonlijk in contact te gaan met de werkzoekenden, na jaren van bezuinigingen en vooral online contact.

Een goed gesprek in het begin van de werkeloosheid kan veel betekenen en zorgt ervoor dat werkzoekenden sneller een baan vinden. Tof moedigt zijn medewerkers aan om echt contact te maken, maar ook mensen op hun eigen verantwoordelijkheid aan te spreken.

Hij vertelt dat hij vertrouwen geeft aan zijn medewerkers, die allen heel betrokken en bevlogen zijn, binnen de wettelijke kaders waar ze zich aan moeten houden. Ook contacten met werkgevers opbouwen is hierbij belangrijk, meer krediet en vertrouwen opbouwen om ook werkzoekenden aan te nemen. Vrijwilligersnetwerken zoals De Broekriem en Netwerkcafé zijn daarnaast enorm waardevol in aanvulling op het UWV.

Vanzelfsprekend zijn er ook pittige vragen vanuit het publiek aan Tof, van werkzoekenden die zelf met de bureaucratie en regels van het UWV te maken hebben. Tof geeft aan dat dit niet alleen te wijten is aan het UWV, maar ook een gevolg van de “kooi” van onze verzorgingsstaat, waarin controle, wantrouwen en regeltjes steeds meer de toon zijn gaan voeren. Die kooi afwerpen vereist een ander soort samenleving.

En dan, na de pauze, is het de beurt aan Claudia. Het is voor het eerst dat ik haar in actie zie in een BEL-sessie, de energie en flair spat ervan af!

Claudia is een ijzersterke in oneliners, om er een paar te noemen:

“De grootste ziekte in Nederland is SOLLICITATIE-MOEHEID.”
“JIJ hebt de keuze om de regie bij jezelf te houden!”
“Ik bel nooit voor een vacature, ik kom niet iets halen… ik kom iets BRENGEN!”
“Je moet andermans ‘help-gen’ aanzetten.”

Daarnaast is ze uiteraard een ijzersterke in koud bellen. Als eerste belt ze voor Maria met Buurtzorg. Voor je het weet heeft Claudia de secretaresse van directeur-eigenaar Jos de Blok aan de telefoon, die zelf ook niet helemaal snapt hoe ze dat voor elkaar heeft gekregen (tip van Claudia: zeg alleen jouw voornaam en de voornaam van degene die je wilt spreken; dan denkt de persoon aan de andere kant van de lijn dat je een bekende bent). Claudia krijgt het voor elkaar dat ze met de secretaresse mag mailen, die dan haar best gaat doen bij haar baas om een afspraak te plannen in zijn drukbezette agenda.

Dan is het de beurt om JINC te benaderen, directeur Daniel Roos. Stiekem had Claudia al wat voorbereidend werk gedaan, en had al een tijdstip afgesproken om met hem te bellen. Daniel belt haar uiteindelijk na een uitgelopen overleg terug. Via Facetime heeft de kandidaat Xandra zelf rechtstreeks contact met Daniel, en de toezegging van een persoonlijk gesprek. Deze staat inmiddels definitief in januari op de agenda.

Als klap op de vuurpijl krijgen alle aanwezigen ook nog de mogelijkheid aangeboden voor een VIP-avond in Leiden bij FC De Rebellen met John de Wolf, inclusief meet & greet. Hoe cool is dat?

Na afloop nog gezellig met zijn allen wat drinken en napraten. En dan, met een hoofd vol inspiratie, nieuwe ideeën, en vooral goede moed dat óók ik uiteindelijk zal bovenkomen, terug naar huis.

Tekst: Anne Marieke Smelt-van der Vaart
LinkedIn: https://nl.linkedin.com/in/annemariekesmeltvandervaart

Meer over Flier!: http://www.worldofflier.nl

Ga terug