Ontboezeming

Loek Peters en Richard van Kray in het zonnetje

15 februari 2018 Tekst:

Richard van Kray

7 vragen voor: Richard van Kray

In 2004/2005 kwam je jezelf tegen. Weet je het moment of incident nog dat je dacht: dit niet meer?

Het was een optelsom van meerdere dingen. Mijn ontslag en het overlijden van mijn vader. Beide ingrijpende gebeurtenissen gebeurden binnen een halfjaar en hebben me echt aan het denken gezet. In die periode kwam ik pas echt tot mezelf.

De binnenkant staat nu bij jou centraal en dan specifiek ieders authentieke talenten. Hoe ontdek je je eigen authentiek talent?

Je “moet ’naar de krochten van je bestaan. Dit is niet makkelijk, maar wel noodzakelijk als je jouw authentiek talent wilt ontdekken. Stel jezelf de vragen:

  • Wie ben ik?
  • Waarom ben ik hier?
  • Waarom doe ik wat ik doe?

Zoek jouw antwoorden op deze vragen en durf vervolgens vanuit daar te leven.

Tegenwoordig ben je succesvol als spreker en presentator. En natuurlijk als auteur. Wat zijn je plannen voor het komend jaar?

Mijn bedrijf groeit. Er is nu een nieuwe compagnon bijgekomen. Met zijn drieën hebben we nu een duidelijke rolverdeling. Dat moet in ieder geval wat meer rust en regelmaat gaan brengen.

Verder wil ik het spreken verder uitbouwen. Ook heb ik plannen mezelf meer te betrekken bij de ontwikkeling van onze nieuwe trainers. En misschien wel een tweede boek.

Wat zijn je drie beste tips om jezelf goed te profileren?

  1. Denk niet in functies, maar denk in wat je leuk vindt. Schrijf dat eerst op en ga dan pas zoeken.
  2. Kies bedrijven uit waar je blij van wordt. Schrijf ze zelf aan en vertel waarom je daar zou willen werken.
  3. Hoe langer je denkt, hoe minder je durft. Dus minder denken, meer doen.

Waar word je blij van?

Er zijn verschillende dingen die me blij maken: niks doen, mijn vrouw, muziek luisteren, varen, eten en werken. En natuurlijk River, mijn trouwe viervoeter. Onvoorwaardelijkheid.

Wat waardeer je aan Loek?

Zijn eerlijkheid, zijn kijk op samenwerken, zijn humor en zijn vermogen om te blijven staan voor waar hij in gelooft.

Wat is jouw quote to live by?

Doe alle ervaringen op die het leven je biedt, anders leer je nooit je eigen waarheid kennen.

⇒ Meer weten over Richard van Kray en zijn trainingen?

Bezoek zijn website Sales vanuit je Hart, volg Richard op Twitter, boek hem als spreker via Quality Bookings  of bestel zijn boek Sales vanuit het Hart

 

Loek Peters

7 vragen voor: Loek Peters

Naast je acteerwerk heb je het bedrijf: Maak de Ander Beter. Waar draait dat om?

“Maak de ander beter” is een samenwerkingsvorm die ik vanuit het acteurvak ken. Ik heb deze samenwerkingsvorm doorontwikkeld voor het bedrijfsleven. Het is gebaseerd op positieve wederzijdse afhankelijkheid. Het gaat erom dat je de ander faciliteert zo goed mogelijk zijn werk te laten doen.  Dit doe je niet uit liefdadigheid of voor het verkrijgen van de gunfactor, maar als een investering. Want wie de ander beter maakt, kiest voor zichzelf.

Wat zijn je drie tips om de ander beter te maken? 

Om een ander beter te maken moet je:

  1. Weten wat de ander doet.
  2. Weten wie het doet. Elk mens heeft tenslotte andere behoeftes.
  3. Concreet de vraag stellen aan de ander: Wat heb jij nodig om je werk zo goed mogelijk te doen?

Ik las dat je slecht bent in afscheid nemen. Wat vind je daar moeilijk aan?

Afscheid nemen vindt iedereen stom, denk ik. Iets of iemand achterlaten waar je op gesteld bent of van houdt, is altijd lastig. Ik wil gewoon graag dat dingen -momenten- blijven doorgaan, voor altijd. Ik heb ook echt een hekel aan de dood.

Wat zijn je plannen voor het komende jaar?

Komend jaar ben ik als acteur natuurlijk gewoon aan het werk. Voor tv, film en theater. Helaas mag ik nog niets zeggen over de inhoud. En er komen steeds meer aanvragen voor ‘Maak de Ander Beter’ masterclasses  en trainingen. Wat ik heel belangrijk vind, want dat betekent dat steeds meer bedrijven of scholen het belang van een samenwerkingsvisie inzien.

Waar word je blij van?

Ik word van heel veel dingen blij. Dat kan werkelijk van alles zijn. Mooi acteerwerk. Een goed geplaatste opmerking van een cursist die me keihard aan het denken zet. Slippers dragen. de warmte van zon op m’n huid. Sporten. Eten. Iets nieuws ontdekken. Mijn gezin. Het lachen van mijn kinderen. Er is zoveel waar ik blij van word!

Wat waardeer je aan Richard?

Richard wil mensen echt wat leren en geven. Als je Richard ziet trainen dan merk je aan alles dat hij het verschil wil maken. Voor minder komt Richard z’n bed niet uit en dát is passie.

Wat is jouw quote to live by?

Don’t live life by a quote. Live life.

⇒ Meer weten over Loek Peters en zijn trainingen?

Bezoek de website Maak de Ander Beter, volg Loek op Twitter,  boek hem als spreker via het Sprekershuys of geef je op voor een Maak de Ander Beter Dag.

 

 

Ga terug